Direktlänk till inlägg 23 november 2006

Depression är en sjukdom på undantag ...

Av Fru Fundersam - 23 november 2006 18:01

Många som Fru Fundersam stött på, tror att depression och utmattningsdepression är tillstånd av "lathet", "dålig karaktär" etc. Somliga kan också säga att: "ja, jag är också så trött, men jag jobbar jag ..." De vet inte vad det handlar om.

För den som är deprimerad, finns ofta bara medicin som hjälp att tillgå. Och den hjälper inte alltid, mer än att man blir "bedövad". Sjukvården betalar inte för någon annan behandling. Men för att bli bra behövs oftast även psykoterapi, menar terapeuten och läkaren Peter D Kramer, i sin nya bok Aldrig depression, enligt en artikel i SvD.

– Man kan jämföra med följande scenario: Säg att du hade cancer och läkaren sa ”för att bli frisk behöver du både läkemedelsbehandling och strålning” och sjukvården sa ”men vi betalar inte för strålningen”. Folk skulle bli vansinnigt arga och ge sig på regering och riksdag i protest mot detta. Men vad gäller depression blir det inte så vilda protester.
– Kanske är det för att psykoterapi inte liknar någon annan form av behandling. Men det är bevisat att det hjälper och jag tycker verkligen att människor förtjänar psykoterapi.

(Texten hämtad från SvD: http://www.svd.se/dynamiskt/idag/did_14129756.asp

Fru Fundersam har i sin kontakt med sjukvården, länge frågat efter varför utmattningsdeprimerade & deprimerade inte automatiskt får hjälp med samtalsterapi/psykoterapi och massage. Men får till svar att det får man bekosta själv.

Och det blir dyrt för en sjukskriven person, utanpå alla mediciner och läkarbesök ...

 
 
Ingen bild

La Familia

23 november 2006 23:13

Att någon skulle tro att depression och utmattningsdepression är tillstånd av lathet och dålig karaktär, tror jag inte på. Eller vill inte tro på. Men om frun har mött sådana människor finns dom ju uppenbarligen. Det är ju mer än skrämmande. Jag har i dagarna börja mailväxla med en arbetskamrat som håller på att komma tillbaka till jobbet efter en längre tids sjukskrivning på grund av utmattning. Jag tror inte att det var lathet som gjorde att han, när han mådde som sämst, inte ens orkade stiga upp ur sängen. Och jag tro inte det är dålig karaktär som gör att han får mardrömmar när han varit på jobbet och arbetstränat 2 timmar en vecka. Det är tveklöst så att han behövde/behöver psykoterapeutisk behandling för att kunan bli återställd. Så jag håller helt med Frun, skam att inte sjukvården betalar sånt.

 
Ingen bild

marie

26 november 2006 01:27

Jag vet för jag är där. Depression alltså. Att få över att stiga ur sängen eller över att gå till Konsum och köpa två lite mjölk. Att inte vilja somna på kvällen för då blir det morgon för fort och en ny hemsk dag. Att få ont i magen över att snart vara tvungen att skala potatis för snart måste maten vara klar. Man känner sig faktiskt fjantig ibland men kan inte göra ett skit åt det.

 
Ingen bild

Fru Fundersam

26 november 2006 21:56

Nej marie! Man kan inte göra så mycket mer än att acceptera och leva med situationen. (Och då har man ju kommit långt.)Det bästa är att man vet att det vänder.

 
Tant Tagg

Tant Tagg

27 november 2006 19:40

Jag fick Kramers bok Aldrig depresion i min hand på bilbioteket i Norrköping, där de just skulle ha psykiatrivecka. Jag blev verkligen intresserad av vad han har att säga! Att försöka hjälpa människor med depression med till alla buds stående medel, måste bara vara en god investering för samhället i stort. Det är väldigt många människor som är sjuka i depression och skulle dessa få den hjälp som krävs och snabbt dessutom, skulle detta förmodligen vara både en mänsklig och ekonomisk samhällsvinst. Det är faktiskt väldigt enkelt att räkna ut. Johan Beck-Friis har skrivit en annan bok om depression, mera ur ett psykodynamiskt perspektiv, han är psykoanalytiker och forskare. Han menar att depression handlar om en sorgeprocess över förlorad självaktning och en sorg över utebliven ömsesidighet. Precis som Kramer menar han att terapi, men då framförallt psykoanalys, är en mycket viktig del i behandling mot depression. Man frågar sig verkligen hur det kommer sig att rätt hjälp vid depression som är så pass vanligt, är en så pass svår sjukdom och kostar samhället så pass mycket pengar, inte går att få?

http://tanttagg.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Fru Fundersam - 13 maj 2008 11:54

Denna blogg är avslutad. Men den ligger kvar tills vidare .... Här är Fru Fundersams sparade inlägg: AllmäntDagens trudeluttDrömmar och bilderFilmer och teaterFrun lagar matHumorHälsa & ohälsa & livsstilKulturfrågor och religionKärlek och vänskapLivs...

Av Fru Fundersam - 10 maj 2008 03:41

Fru Fundersam har funnits på bloggen sedan den 9 oktober 2006. I nitton månader. Eller ett och ett halvt år, drygt.  Det får räcka så.   Nu har bloggen gjort sitt och den som skrivit om Fru Fundersams förfärliga och härliga inre liv och yttre strapat...

Av Fru Fundersam - 8 maj 2008 21:50

Frun funderar OFTA och MYCKET, över vägen ut från hemmet till det hägrande arbetslivet! Det kommer att bli en LÅNG väg ...   Länge har Frun tittat på annonser om olika spännande lediga tjänster, och varje gång tänkt att: ...ja, men det...

Av Fru Fundersam - 8 maj 2008 21:23

Sommarvarmt har det varit i Fru Fundersamland, idag. Frun var ute i trädgården iklädd shorts och linne till sena kvällen. Och solen värmde gott när vinden mojnat. Då är det SKÖNT igen, att finnas till.  ...

Av Fru Fundersam - 7 maj 2008 20:49

Frun har nyss hälsat på små alldeles underbara kattungar. Och HUR ska det gå att motstå att ta sig an en av dem?  Det är nära nog otänkbart ...  ...

Presentation

Omröstning

Kan man styra sin egen lycka?
 Ja - jag bestämmer allt själv
 Nej - ödet styr
 Nej - kultur, miljö, familj styr
 I större utsträckning än man först tror

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< November 2006 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards